promovare
www.Cefa.bihor.ro


www.groupromo.ro

groupromo publicitate groupromo publicitate promovare oradea bihor romania


Meteo


Convertor valutar


Biserica ortodoxa satul Inand comuna Cefa Bihor

Biserica ortodoxa monument istoric din satul Inand cu hramul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril, a fost construită în anul 1826 din chirpici, iar turnul şi o parte din pronaos, din cărămidă.
Biserica are forma unei corăbii, construită în stil baroc, cu pereţii scunzi, având doar 4 metri înălţime, fără nici o garnitură sau decor şi cu o singură uşă de intrare. Turnul face parte din construcţia bisericii, iar în partea de zid are obloane orientate în cele patru puncte cardinale. În anul 1885, atât pereţii bisericii cât şi ai turnului au fost ridicaţi cu circa 50-80 cm. Cu această ocazie s-a dat actuala formă a turnului iar în anul 1926 s-a acoperit cu tablă.
Podoaba ornamentală a bisericii, în interior, constă în icoanele pictate pe boltă şi în partea superioară a catapetesmei. Pictura a fost executată de către Lopoşan Ioan, în anul 1843.
Ca obiecte de valoare artistică, istorică, documentară, găsim în biserică: un potir de din argint suflat cu aur, un candelabru lucrat artistic, un epitaf vechi pictat în ulei pe pânză (reprezentând punerea în mormânt a lui Hristos), două Evanghelii tipărite în Bucureşti înainte de anul 1700, Penticostar tipărit la Râmnic, în anul 1767, Octoiel mare, tipărit la Bucureşti în 1796 şi un Molitvelnic tipărit la Sibiu în anul 1864.Satul Inand comuna Cefa Bihor

DATE GENERALE

Satul Inand aparţine administrativ-teritorial de comuna Cefa şi este situat la 25 de km de Oradea pe şoseaua Oradea-Arad. Prima atestare documentară a acestei localităţii datează din anul 1369.
Hotarul satului Inand este străbătut de valurile de pământ ridicate de români în perioada migraţiilor, în faţa atacurilor barbare.
În prezent, populaţia localităţii Inand însumează un număr de 859 de locuitori.Harta satul Inand comuna Cefa Bihor


Vizualizare hartă mărită

www.groupromo.ro www.angajari.bihor.ro www.anunturi.bihor.ro www.episcopiaoradiei.ro www.crisulrepede.ro